Skip to content Skip to navigation

Ajánlók

Közsimert személyiségek, akik jószívvel ajálnják Mikola Péter dalait, műsorait, könyveit...

Gondolatok - Mikola Péter: Zorka mesék című könyv olvasása közben

Ez a könyv nem egy szokványos mesekönyv. Olyan, mint Exupery kishercege. Nehéz meghatározni, hogy kinek szól elsősorban, a gyermeknek vagy a szülőnek. Egy biztos, hogy korunk lelki beteg immunrendszerének gyógyítását szolgálja. Szeret, tanít.

Eltorzult lelkivilágunkban szinte elsősegélyt nyújt az életben maradáshoz. A család ereje a szeretetben van, amely a megismerés, megszeretés, elfogadás, és az egymás iránti felelősség vállaláson alapul. Ezt a felelős szeretetet csak akkor tudja a szülő adni, ha nem oktatva nevel, hanem, amikor „lemegy” a gyermek szellemi, érzelmi, értelmi szintjére, és azt megismerve segíti őt a felnőtté válásban. A lélek finomsága járja át a meséket, melyben a játékkulcs nyitja meg és teszi érezhetővé a gyerekek befogadását a történetek üzeneteire, segíti az azonosulást és elsimogatja a konfliktusokat.

A Zorka meséket azért is tartom értékes könyvnek, mert a gyermek – felnőtt viszonynak azt a formáját mutatja meg, amit ez az „okos” világ már elfelejtett. Ezt a könyvet a család- és gyermekvédelemben szinte kötelező olvasmányként, tankönyvvé kellene tenni.

Zorka mesék

Iskolás koromban én is játszótárs voltam Mikola Péter "8. osztályos klub"-jában. Dalai visszaidézik bennem az akkori meghatározó élményeket. Jó érzés volt megtapasztalni, hogy gyermekeim is átélhették Péter dalokkal, játékkal megtűzdelt közösségformáló foglalkozásait.

A mi gyerekeink eddig is nagyon szerették Mikola Pétert. Egyik kedvencük "Varázsceruza" c. dala. Biztos vagyok benne, hogy az új lemez dalaival is hamar jóbarátságba kerülnek. Sok sikert kívánok!

A képzelet varázsol!

Az ember azt hinné, Zorka mesebeli kislány. Nem, nem azért, mert okos, kedves, játékos gyerek – ilyen kislányok szép számmal akadnak a valóságban is – hanemazért, mert csodálatos családja van. Anyukája, aki sohasem siet, sohasem ideges, és még reggel is – amikor más anyukák kapkodva, türelmetlenül sürgetik a gyerekeiket – jut ideje arra, hogy Zorkával és Bercivel izgalmas játékba kezdjen. No és apukája, aki odaül gyerekei mellé, nyugtat és magyaráz, ha odakint vihar van, és mindig akad egy-egy nagyszerû ötlete, amivel jókedvre derítheti kislányát, kisfiát. Vagy lehet, hogy az ilyen család mégsem mesebeli, és találunk hasonlót a valóságban is? A szülô, ha megveszi ezt a kedves kis könyvet, és együtt olvasgatja, nézegeti gyermekeivel, eltöprenghet ezen. Biztos azonban, hogy közben a gyerekek pompásan szórakoznak Zorka családi történetein.

Zorka szemével a világ

Ezen a lemezen, gyerek és felnőtt megtalálja mindazt, ami boltban nem kapható: huncutkodást, varázslást, kalandozást; az érzést, hogy jó együtt játszani, együttlenni.

Haszontalanságok

Péter szereti a gyerekeket, nem becsüli alá a képességüket. Ért a nyelvükön, és ami ennél is több, ez kívülről is érezhető. A lemez hallgatása közben körülölel a szeretet, békesség, ami Péterből árad.

Haszontalanságok

Fantasztikus minőségű gyermeklemez. Jó szívvel ajánlom minden felnőttnek is.

Haszontalanságok

Péter saját tapasztalatait, érzéseit énekli el dalaiban egy egészségesebb, szebb jövõt mutatva, amibõl mindannyian tanulhatunk: a jövõ a gyermekekben rejlik.
Szövegei családról, otthonról, összetartozásról, szeretetrõl szólnak humorral, játékkal ötvözve.

A képzelet varázsol!

Jó szívvel ajánlom Mikola Péter gyermekműsorait!
Péter a gyerekek számára nem csak kiváló szerző és előadó, de remek pedagógus és őszinte játszótárs.
Dalai a családi kapcsolatról, szeretetről, barátságról szólnak, sok humorral és vidámsággal fűszerezve, így válik gyermek és felnőtt számára közös, felhőtlen élménnyé.

Óvodából hoztam haza azon a napon az 5 éves kisfiamat, amikor engedtem a kérésének. Napok óta emlegette, hogy ott volt náluk Péter bácsi, akivel énekeltek, játszottak. „És mi meghallgathatnánk otthon is ezeket az énekeket( a család) – mondta -, hiszen hagyott az oviban néhány lemezt”. Elhoztunk hát egyet és azonnal tettük is be az autó CD-lejátszójába. 2 perc múlva pedig már harsogva énekeltük: „Az én családom pont nekem való…” És szedtük össze a családtagokat: a tesót az iskolából és papát a munkahelyéről. Így volt teljes a család. A mi családunk: a papa, a mama, a tesóm, meg én.

Van olyan szülő, aki nem örül annak, hogy a családja boldogan tud együtt énekelni?

Rajzolok egy szép világot

Számomra nincs jobb mérce, minthogy 4 és fél éves Botond fiam és 2 éves Boróka lányom mindig önfeledten táncol Péter zenéjére. Egyszerű, tiszta dallamok, érthető szövegek, igényes hangszerelés – persze, hogy szeretik. És persze, hogy én meg velük szeretem, rám is hatnak a dalok. A Mondd apa című például minimum elgondolkodtatott…

Játszanék veled!

Aki Mikola Péter dalait hallgatja mélyen megélheti, és így a mindennapi életében természetesen valósíthatja meg az egyenrangú (felnőtt-felnőtt) kapcsolatot társaival.
A felnőtt, aki részvevőként odaadja magát e daloknak, a játék természetességével élheti meg ezt a kapcsolatot gyermekével anélkül, hogy bárki kioktatná őt erre.

A gyermekek pedig, különböző élethelyzetekben, a számukra természetes befogadó állapotban játszva sajátítanak el a társas kapcsolatokban fontos érzelmi viszonyulási mintákat.

Ezek a dalok a játék nyelvén, a zene harmóniájának életerejével ható élő tanítások. Mélyen átélt empátiát sugároznak, melyek csak a szerző igaz, valós szülő-gyermek szeretetkapcsolataiból eredhetnek, és így, éppily szeretetteli kapcsolatokat is teremtenek.

Szívesen lennék Péter gyermeke.

A gyerekek számára csoda az egész világ. Rá is csodálkoznak. Mindenre. S ha az õ szemükön keresztül nézzük a dolgokat, mi is átélhetjük ezt a varázslatot. Mikola Péter koncertjein a szívvel-lélekkel-szeretettel megformált és felcsendülõ dalok azonban nemcsak közönséget kovácsolnak kicsikbõl és nagyobbakból, de itt bizony könnyen megtörténhet, hogy az apró nézõk éneklõ történetmesélõkké, az elõadás szerves részeivé, mi több: az elõadó igaz játszótársaivá válnak. Így lesz e nagyszerû programból különleges élmény és csodaszép emlék - színpadon innen és túl.

A képzelet varázsol!

Ez a lemez a gyermekekről szól, gyermekeknek, méltósággal, szeretettel. Az ovisok számára örömforrás, gyógyító zene. Az óvodai gyakorlatban az együtt játszásra, együtt mozgásra, tornára évek óta alkalmazom. Megfigyeltem, hogy akár egy-egy gyerek, akár több gyermek számára alkalmas a felszabadult és ugyanakkor kiegyensúlyozott hangulat vagy viselkedés eléréséhez, ezekre bizony mindenkinek szüksége van. Jó szívvel ajánlom családoknak, közösségeknek és nem csupán gyermekeknek, de játszani szerető felnőtteknek is Mikola Péter dalait.

Rajzolok egy szép világot

Gyermekeim, mindhárman Péter zenéin nőttek fel. Már a legkissebb is fújja a dalokat. Szeretjük, mert játszva tanítanak, mert igazi családcentrikus dalok, melyekre nagy szükseg van a mai rohanó világban, és amelyeket minden családhoz el kellene juttatni.

A képzelet varázsol!