Skip to content Skip to navigation

Biográfia

Mikola Péter dalszerző, énekes, mesekönyv író.

Mikola Péter a Kolozsvári úti zenei iskolában végezte a nyolc osztályt, ahol csellózni, később gitározni tanult. Középiskolába a Széchenyi I. Gimnázium és Nyomdaipari Szakközépiskolába járt. Tanári diplomát biológia-testnevelés szakon szerzett. 12 évig tanított testnevelést, ahol a tanítás mellett tornászokat és atlétákat edzett. A fennmaradó időben gyermekműsoraival járta az országot. 1984-ben OSZK, majd 86-ban ORI működési engedélyt szerzett. Azóta több mint 8000 alkalommal szórakoztatta nagyérdemű közönségét óvodáktól a Parlamenti Fenyőfaünnepségekig, színháztermektől, a Magyar Rádió Márványterméig. Kedvelt szereplője cégek családi rendezvényeinek, de egyebek mellett ő volt az Oroszlánkirály I-II. mesefilm roadshow-jának műsorvezetője, főszereplője is.

Stílusával műfajt teremtett a 80-as évek végétől. Így több újságcikk is „Zenés játszótárs”-nak nevezte, mivel dalainak nagy része nem csak énekelhető, de el is játszható. A hangszerelés aláfesti, erősíti a dalok tartalmát, a játékok történéseit. A Szövegek a gyerekek életéből merítenek, tréfás fordulatokkal („Az óvoda legrosszabb gyereke, veréstől kérges a feneke”; „Lusták lustája, lajhárok királya, ahogy ő nem csinál semmit, azt úgy senki nem csinálja”; "A papa, a mama, a tesóm meg én, a legjobb család vagyunk a Föld kerekén”).

A dalok hangszerelésére olyan kitűnő zenészeket kért fel, mint Rátonyi Róbertet a kiváló dzsessz zongoristát, vagy Pejtsik Pétert az After Crying zenekar frontemberét, aki többek között Ákosnak, Havasi Balázsnak, vagy Snetberger Ferencnek is hangszerelt.

Megjelent albumai: Toborzó párnacsatára, Csináljunk egy más napot, Rajzolok egy szép világot, Lehet szeretni téged, Haszon-talanságok, Játszanék veled, A képzelet varázsol.

Évekig tanított „jelenlét”-et Geszler Dorottya, és Jaksity Kata modelliskoláiban.

Első mesekönyve Zorka szemével a világ címmel jelent meg, melyet Ranschburg Jenő ajánlott.2014-bn és 2017-ben az Alexandra Kiadónál jelentek meg Zorka mesekönyvei.

1993.-ban Csepeli Gyerekekért, 2012.-ben Csepeli Örökség díjat kapott.

2021-ben megjelent Életre való könyve az az érezhető, tudatfeletti kommunikációról, az érzések érintéséről, sorsdöntő hatásairól.

2022-ben a Móra Kiadó adta ki Zorka és Berci kalandjai sorozatban a Világszépítés és Bátorságpróba című mesekönyvét.

A "Mi családunk" dala szerepel a III. osztályos olvasó tankönyvben