Skip to content Skip to navigation

Dr. Károly Sára

klinikai szakpszichológus

Gondolatok - Mikola Péter: Zorka mesék című könyv olvasása közben

Ez a könyv nem egy szokványos mesekönyv. Olyan, mint Exupery kishercege. Nehéz meghatározni, hogy kinek szól elsősorban, a gyermeknek vagy a szülőnek. Egy biztos, hogy korunk lelki beteg immunrendszerének gyógyítását szolgálja. Szeret, tanít.

Eltorzult lelkivilágunkban szinte elsősegélyt nyújt az életben maradáshoz. A család ereje a szeretetben van, amely a megismerés, megszeretés, elfogadás, és az egymás iránti felelősség vállaláson alapul. Ezt a felelős szeretetet csak akkor tudja a szülő adni, ha nem oktatva nevel, hanem, amikor „lemegy” a gyermek szellemi, érzelmi, értelmi szintjére, és azt megismerve segíti őt a felnőtté válásban. A lélek finomsága járja át a meséket, melyben a játékkulcs nyitja meg és teszi érezhetővé a gyerekek befogadását a történetek üzeneteire, segíti az azonosulást és elsimogatja a konfliktusokat.

A Zorka meséket azért is tartom értékes könyvnek, mert a gyermek – felnőtt viszonynak azt a formáját mutatja meg, amit ez az „okos” világ már elfelejtett. Ezt a könyvet a család- és gyermekvédelemben szinte kötelező olvasmányként, tankönyvvé kellene tenni.

Hivatkozás: